Mitä ovat kovat linssit
Kovat piilolinssit on valmistettu kaasua läpäisevästä materiaalista, jotta happi pääsee läpi ja silmiin. Lue lisää niistä.
Jos kuulet termejä kuten "kaasua läpäisevät linssit", "GP-linssit", "jäykät kaasua läpäisevät linssit", "RGP-linssit" tai "happea läpäisevät linssit", ne kaikki viittaavat koviin piilolinsseihin.
Kaasua läpäisevät piilolinssit ovat jäykkiä, kestävästä muovista valmistettuja linssejä, jotka päästävät hapen linssien läpi. Näitä linssejä kutsutaan myös GP-linsseiksi, jäykiksi kaasua läpäiseviksi linsseiksi, RGP-linsseiksi ja happea läpäiseviksi linsseiksi.
Ensimmäiset jäykät piilolinssit valmistettiin lasista, ja myöhemmin, vuonna 1936, löydettiin muovityyppi nimeltä polymetyylimetakrylaatti (PMMA), jota käytettiin lasin korvaajana. PMMA:n haittapuolena oli kuitenkin se, että se oli läpäisemätön hapelle ja ylipäätään erilaisille kaasuille, vaikka silmä tarvitsee huomattavan määrän happea.
Tällä välin on kehitetty kaasua läpäiseviä linssejä, jotka sisältävät silikonia ja ovat siten joustavampia kuin kovat PMMA-linssit. Silikoni päästää hapen kovan linssin läpi pitääkseen sarveiskalvon terveenä.
Itse asiassa monet nykyaikaiset kovat linssit päästävät sarveiskalvoon enemmän happea kuin useimmat pehmeät piilolinssit. Ne on myös helpompi sovittaa, joten ne pysyvät tiukasti paikoillaan, kun urheilet tai harrastat muita aktiviteetteja.
Mitkä ovat GP-linssien edut?
Kaasua läpäisevien piilolinssien käyttämisessä on monia etuja pehmeisiin piilolinsseihin verrattuna, mutta on hyvä tietää, että oikeiden linssien valinta riippuu ehdottomasti silmälääkärin neuvoista. On myös hyvä tietää, että kovien linssien valitseminen ei vapauta hoitoliuosten käytöstä, ja kirkkaimman näön ja miellyttävimmän käyttötuntuman saamiseksi suositellaan kovien piilolinssiliuosten asianmukaista käyttöä.
- Selkeämpi näkö: Kovat linssit on valmistettu jäykästä muovista, joten ne säilyttävät muotonsa koko päivän ajan - jopa räpytellessäsi silmiäsi, jolloin näet mahdollisimman selvästi ja tarkasti.
- Kestävyys: Siksi ne ovat kestävämpiä ja pitkäikäisempiä kuin pehmeät linssit.
- Kestävät proteiini- ja rasvakertymiä: Kaasua läpäisevien linssien koostumuksessa ei ole vettä, joten kyynelistäsi peräisin olevat proteiinit ja rasvakertymät eivät tartu linssiin.
- Edullisuus: Jäykät linssit kestävät jopa vuoden tai jopa kaksi, joten niitä ei tarvitse vaihtaa, joten ne ovat edullisemmat kuin pehmeät linssit.
Kuka voi hyötyä GP-linsseistä?
Vaikka kaasua läpäisevät linssit eivät sovi kaikille, monet ihmiset käyttävät niitä korjatakseen seuraavia näköongelmia:
- Astigmatismi: jäykät linssit määrätään silloin, kun pehmeät piilolinssit eivät anna riittävän selkeää näköä.
- Presbyopia: kovia linssejä on saatavana erilaisina bifokaalisina ja moniteholinsseinä, ja ne parantavat näöntarkkuutta.
- Keratokonus: GP-linssit tarjoavat mahdollisimman kirkkaan näön ja auttavat korjaamaan vakavia näköongelmia.
- Sarveiskalvon sairaudet: Kaasua läpäiseviä linssejä voidaan määrätä erilaisiin sarveiskalvon vääristymiin tai hauraaseen sarveiskalvoon.
- Likinäköisyyden hoito: GP-linssejä käytetään orto-k-hoidoissa, ja niitä käytetään yön yli sarveiskalvon muokkaamiseksi, jotta myopian eteneminen voidaan pysäyttää tai hidastaa.
Mitä minun tulisi tietää linssien käyttäjänä?
Kun on kyse siitä, miten linssejä pitäisi käyttää oikein, on selvää, että meidän on noudatettava sekä silmälääkärin ohjeita että käyttämiemme tuotteiden pakkausselosteissa olevia ohjeita. Riippumatta siitä, minkä tyyppisiä linssejä käytämme, on välttämätöntä, että meillä on asianmukaiset ratkaisut.
Jos haluat, että kovat piilolinssisi kestävät mahdollisimman pitkään, sinun on pidettävä niistä huolta. Näin vähennetään silmätulehdusten, sarveiskalvon naarmujen ja muiden linssien käytöstä aiheutuvien komplikaatioiden riskiä.
- Kovien piilolinssien päivittäinen puhdistus on välttämätöntä. On myös tärkeää puhdistaa piilolinssikotelo päivittäin tarvittavilla liuoksilla.
- Älä käytä hanavettä! Hanavedessä olevat bakteerit voivat tarttua piilolinsseihin. Käytä sen sijaan erityisesti koville piilolinsseille kehitettyjä puhdistusliuoksia, joko puhdistus-, desinfiointi- tai jopa monikäyttöliuoksia.
- Noudata varotoimia uidessasi tai kylpiessäsi! Vesijohtovesi voi lisätä silmätulehduksen riskiä, joten piilolinssien käyttämistä näissä tilanteissa kannattaa välttää mahdollisimman paljon. Yksi ratkaisu olisi käyttää uimalaseja, jotka estävät veden joutumisen kosketuksiin linssien kanssa.
- Vaihda piilolinssien suojus säännöllisesti! Vaikka kovat piilolinssit voivat kestää useita vuosia, linssisuojus on vaihdettava muutaman kuukauden välein, jotta vältytään saastumiselta bakteereilla, jotka voivat aiheuttaa silmätulehduksia.
- Vältä sylkeä! Älä koskaan puhdista piilolinssejäsi syljellä. Se sisältää bakteereja, jotka voivat vahingoittaa silmiäsi.
- Puhdista kätesi huolellisesti aina, kun kosketat piilolinssejäsi. Pese ne saippualla ennen piilolinssien laittamista tai pois ottamista.
- Älä nuku piilolinssien kanssa! Tämä voi lisätä silmätulehduksen riskiä.
Kovilla piilolinsseillä on siis monia etuja, ja niitä käytetään monissa silmien terveysongelmissa, mutta silti niitä ei pidä ostaa ja käyttää ilman silmälääkärin neuvoja! Jotta linssien käyttö olisi miellyttävämpää, ne kestäisivät pitkään ja näky olisi mahdollisimman kirkas, on suositeltavaa käyttää sopivia kovien piilolinssien liuoksia.