UV-suojaus: 10 käytännöllisintä menetelmää
Hyödyllisiä vinkkejä ja niksejä asianmukaiseen UV-suojaukseen!
Ei voida liikaa korostaa, kuinka tärkeää on asianmukainen UV-suojaus, eli suojaus haitalliselta UV-säteilyltä, ja se menee paljon pidemmälle kuin vain yksittäisten kehon osien suojaaminen.
Ei riitä, että huolehdit vain silmistäsi tai ihostasi; sinun on käsiteltävä tätä asiaa kokonaisvaltaisesti. On tärkeää ymmärtää UV-suojan laiminlyönnin mahdolliset terveysriskit ja mitä voit tehdä turvallisuuden maksimoimiseksi.
UV-suojan laiminlyönnin vaarat
Altistat itsesi tällaisille riskeille, jos et suojaa itseäsi haitallisilta säteiltä:
- Allergiat
- Ihon ikääntyminen
- Ihosairaudet (mukaan lukien pahanlaatuiset sairaudet)
- Sidekalvontulehdus
- Harmaakaihi
- Erilaiset silmäluomikasvaimet
- Sivuvaikutukset: esim. ennenaikainen rypistyminen liiallisesta siristämisestä
Riski on merkittävä, joten sinun on tehtävä kaikkesi vähentääksesi mahdollisuutta näiden ongelmien kehittymiseen. Tässä on muutamia hyödyllisiä vinkkejä!
Mikä on UV-suojan ydin?
Jotta tietäisit, mitä tehdä, meidän on ensin selvitettävä, mitä UV-suojaus tarkoittaa ja mitä UV-säteily oikeastaan on.
UV on tietty auringonvalon aallonpituusalue, joka on näkymätön ihmisen silmälle. Kolme tunnetuinta tyyppiä ovat UVA, UVB ja UVC. Erityisesti UVB aiheuttaa auringonpolttamia ja ihosyöpää. UV-säteilyn haittavaikutukset ovat laajat, ja ne vaikuttavat koko kehoon, suurin riski kohdistuu ihoosi ja näköösi.
On tärkeää huomata, että UV-säteily on välttämätöntä elimistölle tärkeän D-vitamiinin tuotannolle, mutta tämän saavuttamiseksi tarvitsisit 15-20 minuuttia koko kehon auringonvaloa päivittäin. Kuitenkin tänä aikana sekä ihosi että silmäsi altistuvat enemmän haitallisille kuin hyödyllisille vaikutuksille.
UV-suojaus: Miksi se on tärkeää silmillesi?
UV-valon vaikutus silmiin voi johtaa ongelmiin jopa lyhyellä aikavälillä. Vaikka sarveiskalvosi suodattaa suurimmaksi osaksi nämä haitalliset säteet, pitkittynyt tai voimakas UV-altistus voi aiheuttaa silmävaurioita. Ilman asianmukaista suojaa lisäät tulehduksen, harmaakaihin ja lopulta erilaisten rappeuttavien tilojen riskiä.
10 hyödyllisintä UV-suojauksen muotoa
1. Vahvista kehoasi!
Voit valmistaa ihoasi ja sisäelimiäsi haitallisia säteitä vastaan paitsi ulkoisesti myös sisäisesti. Erilaiset antioksidantit, joita löytyy värikkäistä kasvisruoista, voivat valmistaa sinua aurinkoisiin hetkiin. Esimerkiksi punaiset tai kirkkaanväriset hedelmät ja vihannekset ovat täynnä karoteenia, ja lykopeeni on myös tärkeä. On tärkeää aloittaa sisäinen valmistelu ajoissa, koska puolustusmekanismi kehittyy viikkojen aikana.
2. Käytä laadukkaita aurinkolaseja!
Aurinkolasit ovat luultavasti olleet osa vaatekaappiasi jo vuosia. Saatat ajatella niitä tyylikkäinä asusteina, jotka täydentävät vaatteitasi, persoonaasi ja tarjoavat suojaa pitkän yön jälkeen. On kunnioitettavaa, että erilaiset suunnittelijat ja muotitalot luovat uupumattomasti uusia kokoelmia nykyisten trendien mukaisesti, sillä aurinkolasit voivat todellakin olla itseilmaisun väline. Älä kuitenkaan unohda niiden tärkeintä tehtävää: näkösi suojaamista.
Ulkonäön lisäksi huomioi seuraavat tekijät ostaessasi aurinkolaseja:
- Noudata aina maasi turvallisuus- ja laatuvaatimuksia!
- Varmista, että ne sopivat kasvojesi muotoon tarjoten maksimaalisen peiton!
- Valitse vain aurinkolasit, joissa on 100% UV-suoja!
- Etsi UV 400 -aurinkolaseja: etsi aina UV 400 -merkintä!
Laatu merkitsee: heikkolaatuisissa laseissa voi olla UV-suodattimia, mutta ne naarmuuntuvat helposti, jolloin haitalliset säteet pääsevät läpi pintavaurioiden kautta!
Minkä tyyppisiä aurinkolaseja voit valita?
Aurinkolasimarkkinat tarjoavat lukuisia ratkaisuja, joiden tarkoituksena on edelleen parantaa suojaa haitallisia säteitä vastaan.
Polarisoidut aurinkolasit: Peililasit vähentävät silmiin tulevan valon määrää ja minimoivat heijastuksia. Ne sopivat erityisen hyvin ajamiseen tai vesiurheiluun.
Valon mukautuvat aurinkolasit: Valon mukautuvat linssit voivat olla ratkaisu niille, jotka käyttävät silmälaseja, toimien normaaleina silmälaseina sisätiloissa ja aurinkolaseina ulkona. Nämä erityislinssit seuraavat UV-säteilyn voimakkuutta ja säätävät tummuutta tai vaaleutta sen mukaan.
Reseptiaurinkolasit: Jos silmälasien käyttäjät haluavat edelleen käyttää erillisiä aurinkolaseja, heillä on mahdollisuus kiinteästi värjättyihin aurinkolasilinseihin, jotka voidaan ostaa myös reseptillä.
Tietokonelasit: eOptiikka tarjoaa omia merkkituotteitaan (samoin kuin muiden valmistajien), niin sanottuja nolladiopterisia sinivalosuodattimilla varustettuja laseja, joissa on UV-suoja. Näin ollen, vaikka niissä ei ole tummia linssejä, ne suojaavat silmiä haitallisilta säteiltä. Sama versio on saatavana myös dioptereilla.
3. Valitse UV-suodatetut silmälasit ja piilolinssit!
Jos tarvitset näönkorjausta, valitse UV-suodattimilla varustetut silmälasit tai piilolinssit, ja olet jo tehnyt jotain suojasi hyväksi.
Lasi- ja muovilinssit ovat luotettavia vain UVB-alueella, joten ne eivät tarjoa ratkaisua haitallisempia UVA-säteitä vastaan. Ohuemmat, korkean taitekerroinmuovin linssit suojaavat kuitenkin riittävästi säteilyä vastaan, mutta vain tehokkaasti etusäteitä vastaan.
UV-suodatetut piilolinssit ovat myös hyvä valinta linssien käyttäjille, mutta älä odota 100% suojaa kummaltakaan linsseiltä tai silmälaseilta. Käytä aina aurinkolaseja, kun mahdollista!
4. Käytä hattua!
Jopa parhaat laatu- ja aurinkolasit eivät voi tarjota maksimaalista suojaa, koska haitalliset säteet saavuttavat väistämättä silmät niiden reunoja pitkin.
Joten, jos haluat olla varma, käytä leveälieristä hattua, visiiriä tai lippalakkia, joka aurinkolasien tarjoaman suojan lisäksi suojaa myös päätäsi ja ihoasi haitalliselta valolta.
Muodikas, ylisuurilla lierillä varustettu hattu voi varjostaa paitsi silmäsi myös hartiasi, kaulasi ja rintasi.
5. Katso kelloa!
Voit tehdä paljon suojataksesi silmiäsi ja ihoasi välttämällä altistumista auringolle kriittisimpinä tunteina. Yritä välttää aurinkoa klo 10 ja 15 välillä aina kun mahdollista.
Tämä pätee myös, jos taivas on pilvinen, koska haitalliset säteet ovat edelleen läsnä, ja voit kohdata monia ongelmia, jos luulet olevasi turvassa vain siksi, että aurinko ei paista.
6. Valitse aurinkovarjo!
Rannoilla tai rannoilla et usein löydä varjoa puun alla, mutta on tärkeää, ettet pysy suorassa auringonvalossa koko päivää.
Vedessä ollessasi et voi välttää aurinkoa, mutta rannalla pitäisi olla varjo, johon voit vetäytyä. Aurinkovarjo on täydellinen ratkaisu, jonka voit ostaa ja ottaa mukaasi lomalle, mutta useimmilla rannoilla on myös vuokrausvaihtoehtoja muutamalla eurolla päivässä.
7. UV-suoja myös ihollesi
Ihotyypillesi sopivan aurinkosuojan käyttö on välttämätöntä. Tämä pätee erityisesti, jos sinulla on vaalea, auringolle herkkä iho tai paljon luomia.
Jos et ole varma, mikä suojaustaso on ihollesi ihanteellinen, kysy ihotautilääkäriltä!
+1 vinkki: Käytä rusketusvoiteita varoen: vaikka voit saavuttaa mukavan rusketuksen niiden avulla ilman altistumista UV-säteilylle, ulkona saatu rusketus ei suojaa haitallisilta säteiltä!
8. Käytä erityisiä UV-suojavaatteita
Vastoin yleistä uskomusta, tavallinen valkoinen T-paita ei suojaa haitallisilta säteiltä. Joten, korkean riskin alueilla, kuten rannoilla tai vuorilla, kannattaa käyttää ylimääräistä asetta: UV-suojavaatteita. Niiden UPF-merkintä osoittaa UV-suojan, ja korkeampi UPF-numero tarjoaa suuremman suojan.
Erityiset, UV-suojatut tekstiilit suodattavat vähintään 98% UVB-säteistä ja 95% UVA-säteistä, tarjoten 50+ suojakertoimen.
9. UV-suojaus on tärkeää myös lapsille!
Lapset ovat alttiimpia UV-säteiden haitallisille vaikutuksille, koska heidän sarveiskalvonsa eivät pysty suodattamaan niitä yhtä hyvin kuin aikuisten, ja heidän pupillinsa ovat suurempia. Siksi on yhtä tärkeää, että heillä on maksimaalinen suojaus ja että he valitsevat sopivat aurinkolasit.